03 May, 2011

Makanan.

Assalamualaikum w.b.t. shbt2 sekalian.

Post kali ni,nampak agak santai x?
Ke terlebih santai?
Nak tau,baca dulu..^_~

Ermm,kenapa tiba2 ana nak ckp ttg mknn?
Sebab tadi..mak ana ada beli marshmallow..shbt2 suka?
Ana pun suka mkn marshmallow,cuma kena hati2 jugak la time nak beli..sebab ia adlh salah satu mknn yg ada gelatin,dan byk isu yg ana dgr berkaitan gelatin ni..halal ke x dan lain2..

Ana nak tunjuk marsmallow tu,dan ana boleh kata lah yg ana yakin dgn produk tu..
Sebab kami sekeluarga kenal dgn pengeluarnya(xde la kenal mcm kita kenal shbt kita tp kami percaya dgn org tersebut);
Nak tgk x? Tp ana cuma ada satu jenis je marsmallow nye(gambar la).
Ada mcm2 jenis marsmallownye spt ada yg filled with jam,atau bentuk bunga,bentuk aiskrim dll.


Mungkin shbt2 boleh jenguk laman webnye, http://www.asafa.com.my/Index.html
Laman web asalnye adlh http://www.asafa.com.my/ tp,yg di atas ni utk memudahkan pencarian shbt2 sekalian..jemput la menjengah ke sana ^_^
Cewah,ana ni suka sgt promote something..insyaALLAH,something good to us.

Selain menceritakan ttg produk ni,sebenarnya ana nak sentuh satu perkara..ttg makanan,
lebih tepat lagi,PENGAMBILAN MAKANAN KITA..
anggaplah makanan tu termasuk minuman,buah-buahan,sayur-sayuran n pelbagai lagi..

Suka ana nak berkongsi,ana beberapa kali jumpa ayat2 Quran yg menyuruh kita(kata2 ALLAH kpd hamba2-NYA) utk makan makanan yg halal..halalan thoyyiban;
tp ana xingat perintah ALLAH itu..ada siapa2 yg boleh kongsikan di kotak komentar? ingatkan ana ttg kalam suci ALLAH itu(makan mknn halal)?
Trm ksh..kpd yg membaca post ini dan yg sudi kongsikan ilmu dgn ana dan pengunjung2 di blog ini.. Moga dgn kebaikan ini ALLAH akan memberatkan lagi timbangan amal ana dan kalian di akhirat kelak,amiin..

Apa yg ana faham ttg pengambilan makanan ini ialah,ia sebenarnya mempengaruhi kondisi/kebersihan hati kita,
Makanan ini penting bukan sahaja sbg keperluan hidup kita bahkan, membentuk peribadi dan akhlak kita!
Jika kita mengambil/makan makanan yg bersih lagi halal,maka insyaALLAH hati kita menjadi bersih..dan bila hati kita bersih,maka baiklah akhlak kita..meningkatnya peribadi kita;
Jika yg buruk/haram,bagaimana pula? Hati kita bisa menjadi keras,dan kesannya bisa merosotkan akhlak n peribadi kita..

Akhlak adalah 'buah' daripada kondisi hati kita,sbgmana Hadis Nabi,hadis yg ke-6 dlm Hadis 40 oleh Imam Nawawi;

Dari Abu Abdillah An-Numan bin Basyir ra. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram itu juga jelas, antara keduanya terdapat yang samar yang tidak diketahui oleh banyak umat manusia. Barangsiapa menjaga diri dari hal-hal yang samar itu, maka ia telah menjaga agama dan harga dirinya, dan barangsiapa jatuh ke dalam perkara yang samar, maka ia telah jatuh dalam wilayah haram, seperti seorang penggembala yang menggembala di sekitar daerah terlarang, sedikit lagi ia akan masuk ke dalamnya. Ketahuilah setiap raja itu mempunyai daerah terlarang. Ketahuilah sesungguhnya daerah larangan ALLAH adalah hal-hal yang diharamkan-NYA. Ketahuilah bahawa di dalam jasad itu terdapat segumpal daging, bila ia baik maka baiklah seluruh jasad itu, dan bila ia rosak maka rosaklah pula seluruh jasad, ketahuilah bahawa segumpal daging itu adalah hati." (HR Bukhari dan Muslim)

Wallahua'lam. Shbt2 dialu-alukan utk berkongsi apa2 yg bermanfaat di ruangan komentar_^ utk penambahbaikan dan istikmal wastakmil,insyaALLAH..

1 comments:

Alhamdulillah,ana dah jumpa dalil ttg mkn mknn halal:
"Wahai manusia! Makanlah dari(makanan) yang halal dan baik yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sungguh, syaitan itu musuh yang nyata bagimu." (Al-Baqarah 2:ayat 168)

"Dan makanlah dari apa yang telah diberikan ALLAH kepadamu sebagai rezeki yang halal dan baik, dan bertaqwalah kepada ALLAH yang kamu beriman kepada-NYA." (Al-Maidah 5:ayat 88)

"Maka makanlah yang halal lagi baik dari rezeki yang telah diberikan ALLAH kepadamu; dan syukurilah nikmat ALLAH, jika kamu hanya menyembah kepada-NYA." (An-Nahl 16:ayat 114)

Nice,right? ^_^
Walaupun ayat ini(kalamullah) menyentuh ttg mkn mknn yg halal tp tetap ada perkaitan dgn keimanan kpd ALLAH..Subhanallah! ^_^
 

Post a Comment